Producatorul de vinuri Cotnari, unul dintre primii cinci jucatori de pe piata locala de profil, a inregistrat in prima jumatate a acestui an o cifra de afaceri de aproximativ 12 mil. euro, in crestere cu 10% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Rezultatele din aceasta perioada sunt in linie cu estimarile pentru intregul an. Pentru 2007, Cotnari si-a bugetat o cifra de afaceri de 25 mil. euro.
"In lunile de vara vanzarile de vin sunt ceva mai mici, crescand ponderea vinurilor seci usoare. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, vanzarile s-au mentinut constante cu o usoara crestere pe vinurile seci si demiseci ale companiei, Francusa, Dealul Catalina si Chateau Cotnari", a spus Laurentiu Anghel, directorul de marketing al companiei.
In ceea ce priveste a doua jumatate a anului, compania asteapta cresteri, in special in sezonul rece.
Potrivit datelor furnizate, Cotnari avea dupa primele sase luni ale anului o cota de 19,5% din piata vinurilor DOC (denumire de origine controlata), la o suprafata de vita de vie in administrare de 1.300 de hectare. Laurentiu Anghel a precizat ca, de la inceputul anului, nu au existat schimbari majore in comportamentul de consum al romanilor, cu exceptia unei usoare cresteri a consumului de vin sec/demisec. Exporturile Cotnari au reprezentat in prima jumatate a acestui an circa 10% din cifra de afaceri inregistrata.
"Cele mai vandute vinuri (la export - n.red) au fost Grasa de Cotnari, Feteasca Alba si Tamaioasa Romaneasca", a mai spus Anghel. In legatura cu posbilitatea cresterii pretului la vinuri datorita secetei, Anghel a precizat ca producatorul nu are in vedere deocamdata o asemenea masura, dar ca subiectul va fi analizat dupa finalizarea campaniilor de recoltare.
Principalii producatori de vin din Romania sunt Murfatlar, Vincon, Jidvei, Cotnari, Halewood Romania, Vinexpert Foc