Ministrul Sanatatii a luat prea tarziu decizia de dotare a spitalelor cu echipamente de racire a aerului. Pana si in spitalele bucurestene, aflate mai mult in vizorul ministrului, pacientii isi aduc de acasa ventilatoare. Cele mai napastuite victime ale caniculei sunt bolnavii internati in spitale.
Boala lor si-a facut in aceste zile un aliat puternic din temperaturile de peste 40 de grade Celsius. La spitalele judetene si din Bucuresti sistemele de racire a aerului lipsesc. Putini pacienti beneficiaza de instalatii de aer conditionat in saloane. Marea majoritate patimesc, numarand zilele pana la externare.
La Maternitatea Bucur din Bucuresti bebelusii care s-au nascut in zodia caniculei respira aerul racit de ventilatoarele aduse de parinti, iar in saloane caldura este insuportabila. Femeile care au nascut isi pun pe perne sticle cu apa rece pentru a se racori. La Spitalul de Arsi din Bucuresti pacientii care nu au aer conditionat in saloane si-au adus ventilatoarele de acasa.
Bolnavii din Spitalul Judetean de Urgenta Constanta au acoperit geamurile cu prosoape ude, iar in unele spitale din Iasi stau si cate doi in pat, impartind si boala, si transpiratia. Ministrul Sanatatii, devenit coordonatorul Comisiei de lupta impotriva caniculei, a decis tardiv ca este nevoie de instalatii speciale in spitale.
Alocarea banilor chiar cu cateva zile inainte de anuntata perioada de canicula nu i-a ajutat pe oameni. Aparatele nu se mai gasesc pe piata, iar procedurile de achizitie vor intarzia cu o luna instalarea echipamentelor.
Pe langa medicamentele pe care cei spitalizati sunt nevoiti sa le aduca de acasa, acum bolnavii trebuie sa se aprovizioneze si cu ventilatoare pentru a rezista caniculei. Cei care au rude mai instarite se bucura de cateva guri de aer ventilat. Colegii de suferinta mai saraci doar privesc. Respir