45% dintre respondentii Barometrului de Opinie Publica "Viata in cuplu", dat publicitatii marti de Fundatia Soros, recunosc ca au recurs (ei sau partenerii) la avortul voluntar. "Dintre femei, procentul celor care raspund afirmativ creste la 50% - si presupunem ca diferenta e reprezentata de situatiile in care intreruperea sarcinii s-a facut fara stiinta partenerului", noteaza documentul.
Desi iubirea este considerata cea mai importanta conditie a succesului intr-o casnicie, romanii se cearta si se despart din cauza banilor. 10% spun ca cea mai importanta cauza a aparitiei problemelor in casatorie este bautura. Divortul vine in situatii extreme: violenta si alcoolism.
Acestea sunt cateva din concluziile Barometrului “Viata de cuplu”, lansat, marti, de Fundatia Soros.
Aproape doua treimi dintre romani spun ca au o relatie pe termen lung, pe care cei mai multi (56%) au oficializat-o prin casatorie, restul preferand traiul in comun fara acte. 22% dintre cupluri impart locuinta cu parintii sau cu alte rude.
Procentul cuplurilor care nu au o casa a lor creste la 61% pentru perechile in care respondentul are sub 25 de ani, respectiv la 34% pentru cele in care cel intervievat se afla in grupa de varsta 25-34 de ani.
Femeile isi incep viata adulta mai devreme
“Traseul vietii adulte a unui roman „mediu” incepe in jurul varstei de 18 ani, odata cu sfarsitul scolii si gasirea primului loc de munca si este marcat destul de repede de parasirea casei parintesti (20 ani), de casatorie, cu sau fara acte (22 ani) si de nasterea primului copil (24 ani).
Pentru femei, dar si pentru persoanele din mediul rural, viata pare sa inceapa mai devreme, asa cum se intampla si pentru cei cu un nivel redus de educatie, iar anumite evenimente - casatoria, primul copil - se intampla mai tarziu in viata persoanelor car