Castleberry\'s Food Co., una dintre cele mai mari producatoare de conserve din Canada, a anuntat recent ca va retrage de pe piata, din proprie initiativa, peste 90 de feluri de conserve de carne. Decizia vine ca urmare a eventualei infectari a alimentelor cu toxina botulinica, o bacterie care produce botulism, anunta editia online a Financial Post.
Produsele posibil infectate sunt destinate atat consumului oamenilor, cat si celui canin si insumeaza peste 325 de mii de kilograme. Compania s-a mai confruntat cu o astfel de situatie cand, saptamana trecuta, a retras de pe piata o intreaga linie de productie de la fabrica sa din Augusta, statul Georgia. Patru oameni, dintre care doi copii si doi adulti, au intrat in spital prezentand simptome de botulism dupa ce au consumat conserva fabricate de Castleberry's Food Co.
“Credem ca avem de-a face cu un caz izolat de disfuntie a sistemului de procesare a carnii in conditiile de siguranta a consumului”, a declarat Steve Mavity, vice-presedinte al companiei canadiene. Totodata, oficialul a adaugat ca fabrica din Augusta a fost inchisa pentru a se efectua verificari si pentru a se remedia defectiunea care dus la infectarea produselor conservate.
Departamentul american pentru Siguranta Alimentelor (FDA) a demarat, in paralel, o ancheta, demarand totodata o serie de masuri prin care sa fie prevenite eventualele intoxicari. Consumatorii au fost sfatuiti sa evite consumul produselor de marca Castleberry's Food, iar centrelor comerciale care vand astfel de produse li s-a cerut sa retraga produsele de pe rafturi.
Kent Mcneil, seful departamentului financiar din cadrul grupului Connors Brothers, cel care detine Castleberry's Food Co., a estimat paguba produsa de retragerea de pe piata a produselor vizate la aproximativ 27,5 milioane de dolari (27 milioane de euro), ceea ce reprezinta 3-4% din totalul vanzaril