„Universitatea «Petre Andrei» din Iaşi: calificativul Lipsă de încredere”. Acesta este cel mai dur verdict dat până acum unei universităţi acreditate din România. Autorul acestuia este Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, agenţie care a analizat şi evaluat instituţional, în cadrul programului de pilotare a evaluării calităţii învăţământului superior, zece universităţi acreditate pe banii MEC.
A 11-a universitate, „Aurel Vlaicu” din Arad, a fost evaluată pe banii ei, universitatea fiind, de altfel, singura din ţară care a dorit să intre în procesul de evaluare în primul lot.
Rezultatele spun că: Universitatea din Oradea primeşte calificativul „grad de încredere limitat”, cu vizită după doi ani pentru verificarea modului de remediere a deficienţelor constatate, iar pentru programul de studiu (n. n. – fostele specializări) Silvicultură, unde nu sunt respectate cerinţele privind personalul didactic, vizita se va face la un an.
Celelalte 9 universităţi au primit din partea ARACIS „gradul de încredere ridicat”, altfel spus, ARACIS-ul confirmă că din punct de vedere instituţional există un management, care asigură calitatea programelor de studii şi că la aceste universităţi se respectă standardele academice de acordare a diplomelor de absolvire.
Trecând peste preţiozitatea calificativelor cu care operează ARACIS, suficient de călduţe, întrucât una este să spui că retragi acreditarea şi alta că acorzi „lipsă de încredere” unei universităţi, semnalăm o situaţie absolut hilară pe care a creat-o ARACIS.
În cazul a 4 universităţi (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, USAMV Iaşi, Politehnica Bucureşti şi Universitatea „Transilvania” Braşov), ARACIS spune că acordă „gradul de încredere ridicat”, ceea ce se poate traduce că la aceste instituţii activităţile şi managementul calităţii sunt în regulă. Problema este că, exact