Conform raportului pe 2006 inaintat Comisiei Europene (CE) de catre Oficiul de Lupta Antifrauda (OLAF), Romania conduce detasat in topul tarilor care sesizeaza cele mai multe posibile fraude ale fondurilor europene. Astfel, Romania a trimis 188 de rapoarte, care indicau posibila fraudare a 405 milioane de euro.
Dintre acestea au fost partial demonstrate (prin rechizitorii intocmite de procurori) furtisaguri de doar 5,471 milioane, adica 1,35% din suma totala. Pentru comparatie, Polonia a trimis 106 raportari care indicau posibila fraudare a 17,664 milioane de euro, dintre care procurorii au demonstrat deturnarea a 2,414 milioane (14,23%).
Si Bulgaria a demonstrat o cota mult mai mare decit Romania: 27 de raportari care priveau un total de 10,061 milioane de euro, dintre care a demonstrat judiciar deturnarea a 1,693 milioane (16,92%). Suma totala indicata de OLAF ca susceptibila de a fi fraudata se ridica la 443,532 milioane de euro, la nivelul intregii UE, dintre care numai Romania a reclamat 405 milioane de euro.
Dintre „raportorii“ romani, campioana absoluta este Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF). Institutia subordonata primului-ministru a fost condusa pina in aceasta primavara de actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu. DLAF a desfasurat anul trecut, conform datelor furnizate de site-ul institutiei, 87 de controale, dintre care a finalizat 82.
Consilierii DLAF au indicat 64 de posibile fraude, iar suma totala verificata s-a ridicat la 145 de milioane de euro. Surse din cadrul DLAF ne-au declarat ca sumele foarte mari indicate de partea romana ca posibile fraude rezulta dintr-o smecherie menita sa atraga laudele OLAF si ale CE.
Mai precis, daca polonezii, de pilda, indica strict sumele fraudate, consilierii DLAF se refera la intreaga suma cu care este finantat un proiect oarecare, indiferent