Acordul de recunoaştere a vinovăţiei presupune realizarea unui acord între procuror şi inculpat, asistat de avocat, şi va fi aplicat în cazul infracţiunilor de gravitate mică şi medie.
Guvernul a aprobat, miercuri, prevederile prealabile ale proiectului noului Cod de procedură penală (Cpp), ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu declarând, după şedinţa Executivului, că „procedura penală va fi simplă, rapidă, uşor de aplicat şi va respecta standardele CEDO“.
Proiectul noului Cpp instituie judecătorul de libertăţi ca organ judiciar distinct, care va fi un judecător delegat şi care va dispune asupra măsurilor privative de drepturi în tot cursul urmăririi penale, cum ar fi arestarea preventivă, percheziţia domiciliară, interceptările şi înregistrările audio-video.
În privinţa arestării preventive, se propune, la nivel de principiu, reglementarea expresă a caracterului său excepţional şi totodată a caracterului subsidiar în raport cu celelalte măsuri preventive neprivative de libertate.
De asemenea, se instituie arestul la domiciliu, această prevedere constituind o premieră în dreptul procesual penal românesc.
Ministerul Justiţiei precizează că, sub aspectul competenţei, se impune o echilibrare a competenţei materiale a instanţelor judecătoreşti, în paralel cu o reaşezare a căilor de atac, cu regândirea principiului apropierii justiţiei de cetăţean.
Astfel, se impune reîmpărţirea competenţei de primă instanţă între tribunale şi judecătorii, cu precizarea că tribunalele vor avea competenţa generală, iar judecătoriile – o competenţă limitată la cazurile de mai mică importanţă, respectiv infracţiunile pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a părţii vătămate sau pentru care împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
În consecinţă, tribunalul va judeca în primă instanţă toate infracţiunile, cu excepţia c