16 corespondenţi de război români - între care doi de la Gazeta de Sud - au fost ţintele mai multor atacuri întreprinse săptămâna trecută de către insurgenţi în zona de conflict Silva - provincie a statului Dobrun, situată aproape de ... Predeal. În timpul desfăşurării acţiunilor, operatorul de la postul de televiziune Realitatea a fost răpit. La intervenţia trupelor militare GFOR pentru menţinere a păcii, jurnalistul a fost lăsat să se întoarcă nevătămat lângă colegii săi. Misiunea jurnaliştilor în zona de conflict s-a încheiat vineri - fără victime, ci doar cu ... un exploziv foc de tabără şi o salbă de diplome merituoase, toate oferite, şi de această dată, de MApN, la finalizarea altui curs de pregătire pentru jurnalişti - corespondenţi de război.
Prima zi Luni, 16 iulie. La ora 8.00 dimineaţa, după o noapte dormită prin debaralele prietenilor strămutaţi în Capitală şi după cel puţin trei mijloace de transport schimbate încă din zorii dimineţii, care cu bermude, care în fustiţe, care în năframe arabe luate suvenir din peregrinările prin Afganistan, 16 Cătălini Radu Tănase adunaţi din toate colţurile ţării s-au prezentat conştiincioşi la poarta Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, din Bucureşti. Scopul: cursul de pregătire organizat de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict.
Pregătirea Încă nelămuriţi de ceea ce avea să-i aştepte, jurnaliştii au intrat milităreşte în temă încă de la deschidere - graţie oficialilor cu multe grade la umăr care le-au precizat, scurt şi concis, obiectivul urmărit de MApN în organizarea acestui curs: acela de a le face cunoscute eventualilor corespondenţi de război riscurile la care se pot expune atunci când vor decide să facă pe curajoşii într-o zonă de conflict. Acestea fiind zise, de aici înainte, ziua s-a desfăşurat după un program riguros, de cazarmă: curs, pauză