Oferta insuficienta urca preturile la orice tip de locuinte
Relaxarea normelor de creditare ridica si ea cererea pe piata imobiliara
Scumpirea fortei de munca creste valoarea apartamentelor noi
Cresterea preturilor la locuinte, fie ele apartamente de tip vechi sau nou, este, de o buna bucata de vreme, o realitate incontestabila a pietei imobiliare autohtone. Si pentru urmatorii ani, o evolutie ascendenta reprezinta singura solutie prognozata de analisti. Motivul? Ei bine, s-ar parea ca mai toti factorii legati de achizitia unei case isi aduce o contributie, mai mica sau mai mare, la majorarea continua a preturilor. Aceasta in timp ce, de cealalta parte, nu exista nicio frana, chiar si potentiala, pentru crestere. Asa se explica faptul ca, de la an la an, preturile locuintelor reusesc sa sfideze in mod repetat orice asteptari.
Oferta scazuta creste si preturile apartamentelor vechi
Un prim factor determinant al cresterii ar fi dezechilibrul acut dintre cererea si oferta de pe piata imobiliara. Un deficit de 300.000 de locuinte in Capitala, dupa cum ne-au declarat specialistii Arco Real Estate. Acesta este elementul care conduce, in mod paradoxal, nu numai la cresterea preturilor la locuintele noi, ci si la cele vechi, construite in '50-'60, care si-au depasit perioada de viata. George Dimitriu, directorul general adjunct al PYF Imobiliare, considera ca acestea "ar trebui sa scada si nu sa creasca, pentru ca durata lor normala de viata este de 50 de ani". Cu toate acestea insa, cererea mare existenta face ca pretul unei locuinte vechi sa continue sa creasca in acelasi ritm cu cel al uneia nou-construite.
Dezechilibrul cerere-oferta si, implicit, cresterea preturilor sunt alimentate si de lipsa terenurilor disponibile pentru constructii. Simona Costache, director la Perfect Casa, este de parere ca "o alta cauza a