Fenomenul creşte de la an la an, aducând statului pierderi de aproximativ 200 milioane de euro numai din neîncasarea TVA Majoritatea micilor fabrici de pâine din comune sau de la marginea
Fenomenul creşte de la an la an, aducând statului pierderi de aproximativ 200 milioane de euro numai din neîncasarea TVA
Majoritatea micilor fabrici de pâine din comune sau de la marginea oraşelor produc la negru. Nu plătesc astfel Taxa pe Valoarea Adăugată, impozit pe profit sau pe salarii. Fenomenul, de mare amploare, este estimat la circa 50%-60% din totalul pieţei. Altfel spus, unu din doi producători de pâine lucrează la negru.
La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul agriculturii, Decebal-Traian Remeş, spunea că 75% din cei care activează pe piaţa pâinii fac evaziune fiscală. Contactate de "Adevărul", atât autorităţile, cât şi patronatele din domeniu recunosc amploarea fenomenului - cu mici corecţii în ceea ce priveşte procentele lansate - cuantificând, totodată, şi pierderile anuale înregistrate la bugetul statului.
Creştere rapidă a evaziunii fiscale
"Estimăm că, în acest an, cifra de afaceri a societăţilor care lucrează la negru în morărit şi panificaţie va ajunge la un miliard de euro, faţă de 800 de milioane, în 2006. Numai din TVA-ul neîncasat, statul va pierde în acest an aproximativ 200 milioane de euro. Sumă la care se adaugă însă şi impozitul pe profit, pe salarii, etc", a declarat, ieri, pentru "Adevărul", Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - Rompan. Potrivit acestuia, evaziunea fiscală din acest domeniu se ridică la aproximativ 60%.
"Un exemplu îl constituie acei şefi de asociaţie care, în momentul recoltării îşi pun grâu deoparte şi pentru ei", a mai spus Popescu, apreciind, totodată, că o eventuală scădere a TVA la produsele de panificaţie, de la 19%,