Bancherii prefera sa imprumute bani direct din Vest, datorita dobanzilor mici.
Peste 50% din creditele corporate in valuta acordate de UniCredit Tiriac de la inceputul acestui an, respectiv de fostele HVB Tiriac si UniCredit Romania, au reprezentat finantari inregistrate direct in strainatate, din cauza costului rezervelor minime obligatorii, afirma Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac, a patra banca din sistem.
"Toate volumele mari sunt afara si este vorba mai ales de credite pentru investitii. Este un efect evident al politicii BNR de a mentine un cost ridicat al creditului in valuta acordat de bancile locale si deja clientii societati mari si multinationale sunt practic expusi preponderent in strainatate".
El estimeaza ca daca BNR ar mentine nivelul actual al rezervelor minime la valuta, aproape intreg sectorul corporate ar putea ajunge sa fie finantat in valuta direct din afara. Bancile locale se ocupa de aranjarea si urmarirea contractelor de finantare, in timp ce banii vin de la bancile-mama. "Practic, suntem obligati sa facem finantarile din Viena pentru a putea concura cu bancile straine", spune si Marinel Burduja, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank, una dintre bancile care au recurs in mare masura la externalizarea de credite, chiar si dintre cele acordate persoanelor fizice.
"Avem in vedere inregistrarea in afara si a creditelor mari acordate clientilor persoane fizice", spune si Rasvan Radu. El arata ca BNR nu are o evidenta completa a finantarilor venite de la banci-mama, neexistand nicio obligatie de raportare, astfel ca datele statistice privind ponderea creditelor in valuta fata de cea a creditelor in lei prezinta o imagine deformata, putin relevanta.
"A fost doar o scadere artificiala a creditului in valuta", afirma Rasvan Radu.
O imagine a expunerii externe in valuta a companiilor p