Mi-am promis că nu voi mai scrie despre coduri, de orice culoare, caniculă şi zăduf (o fac alţii mai bine decât mine), dar, după cum se vede, deja îmi calc promisiunea. Şi asta pentru că, între 20 şi 27 iulie, pe terasa La Motoare şi în Lăptăria lui Enache, mai mulţi artişti plastici şi din domeniul video, muzicieni, din ţară şi nu numai, îşi dau mâna la cea de-a doua ediţie „Puzzle Project Art Festival”, cu tema „Conflict?”
Vă întrebaţi, poate, care e legătura dintre căldura de afară şi artiştii ce-şi doresc „promovarea noilor nume din domeniul muzicii şi artelor vizuale şi includerea Bucureştiului într-un circuit cultural internaţional”? Ei bine, la ora 14 trecute fix, când ar fi trebuit să ni se ofere o „mostră” de stencil workshop, pe terasa mai sus numitului loc, doar vreo zece oameni respirau; mai toţi la umbră, privindu-i pe cei câţiva care înfruntau curajos cele 40 de grade cocoţaţi pe schele şi pictând de zor. Şi n-o făceau rău, zic eu! Nici vorbă de Munch sau Jean Michele Basquait, dar temele şi abordarea (de la „Atingerea” lui Michelangelo până la nelipsitele seminuduri, la un zid „brodat” cu cuvinte) te fac să stai în loc până leşini de cald!
Spre seară, ora 19 transformându-se în 20, şi Don’t Shelest (Polonia/ Germania) devenind The Pixeles (România) – mici schimbări de agendă – alt trai, altă viaţă! Oxigen, atmosferă (la o masă se joacă ping-pong, la alta se bat cărţile de joc), muzici şi oameni. De fapt, puşti de liceu, studenţi, tineri, toţi coloraţi şi cât mai "unfashion" cu putinţă (ăsta e noul lor trend) şi câteva extreme de vârstă.
Cei trei „pixeli” (sintetizator, chitară şi baterie) urcă pe scenă, mai sfioşi la început. Muzica lor aduce mai puţin a rock pur, dar electro-ul şi drumandbass-ul sunt mult mai uşor de sesizat. Basul se-aude mai bine, lumea începe să bată din picior sau să dea din cap (în funcţie de vârstă, evident)