Foto: Cotidianul
Planul Ahtisaari propune o independenta supravegheata a provinciei Kosovo, care ar urma sa fie scoasa din componenta Serbiei.
Pentru ca nu a inaintat, in cele din urma, la reuniunea Consiliului Afacerilor Generale si Relatii Externe (CAGRE) de la Bruxelles, de luni, un document oficial prin care sa se notifice schimbarea de pozitie cu privire la chestiunea kosovara, Romania nu a mai fost atentionata asa cum indicau, initial, duminica, surse de la Bruxelles.
Practic, pozitia Romaniei a ramas aceeasi, adica cea exprimata de presedintele Traian Basescu, cum ca Planul Ahtisaari nu reprezinta „solutia“, ci este una dintre posibilele „solutii“.
Oricum, Basescu s-a declarat impotriva dobindirii independentei de catre provincia sirba Kosovo, o pozitie asemanatoare avind pe aceasta tema si Kremlinul.
Declaratiile contrare pozitiei exprimate pina acum de seful statului, facute de premierul Tariceanu si de ministrul de Externe, Cioroianu, nu au mai fost luate in considerare, sustin surse diplomatice de la Bruxelles.
Adrian Cioroianu s-a aratat incintat ca „Romania nu a fost urecheata“ de UE, desi „nu a avut o continuitate la nivelul formei in ceea ce priveste dosarul kosovar, pe fond pozitia raminind aceeasi“.
„In conditiile in care baza scenariilor europene referitoare la Kosovo era o rezolutie a Consiliului de Securitate si nu s-a ajuns la o astfel de rezolutie, le-am comunicat omologilor mei ca Romania va fi in consensul european.
Noi aducem nuantele, ne exprimam preocuparile ca orice stat membru al UE. Nu se pune problema de disidenta din partea noastra si de urecheli din partea lor.
Nu sintem copilul-problema al clasei“, a spus seful diplomatiei, citat de NewsIn, dupa dejunul de lucru care a avut loc in cadrul Consiliului Afacerilor Generale si Relatii Externe desf