Ultimul recensământ al obiectelor abandonate în afara atmosferei terestre arată că acestea au depăşit pragul de 26.000 de unităţi. Deocamdată nu există soluţii viabile pentru
Ultimul recensământ al obiectelor abandonate în afara atmosferei terestre arată că acestea au depăşit pragul de 26.000 de unităţi. Deocamdată nu există soluţii viabile pentru distrugerea acestora
Lansând primul satelit artificial, omenirea nu a deschis doar porţile Universului, ci a început să se confrunte cu o nouă problemă: aceea a deşeurilor spaţiale. Numărul din ce în ce mai mare al acestora a făcut ca pe orbita circumterestră să se creeze o adevărată "pubelă spaţială".
La o altitudine de 200 km, spaţiul din jurul Terrei "colcăie" de resturi ale unor obiecte mari, rezultate în urma activităţii umane de explorare a cosmosului. Specialiştii ruşi de la Institutul de Studii Spaţiale din Moscova sunt de părere că numărul acestora a depăşit cifra de 26.000, dar nu au luat în calcul şi obiectele de dimensiuni mai mici (spre exemplu, elemente de asamblare, capacele de etanşeizare a sateliţilor, ori chiar diverse instrumente pierdute de astronauţi în timpul "plimbărilor" în spaţiu).
Potrivit lui Iuri Zaiţev, şeful unei echipe de cercetători ai institutului menţionat, numărul acestor obiecte mai mici este triplu, iar varianta ca ele să se înmulţească este mai mult decât probabilă, dat fiind riscul de coliziune a fragmentelor în derivă.
La ora actuală, nu există decât două ţări, Rusia şi Statele Unite, care sunt capabile, graţie radarelor şi dispozitivelor optice, să controleze poluarea industrială a spaţiului extra-atmosferic. Conform ultimului recensământ, pe orbita geostaţionară există circa 26.000 de obiecte cu dimensiuni cuprinse între 10 şi 30 centimetri, care au fost înscrise în cataloage speciale.
În schimb, numărul corpurilor cu un diametru sub 10 centi