Un studiu al grupului Allianz arată că piaţa autohtonă va face faţă fenomenului de îmbătrânire a populaţiei Prognozele arată că în 2050 România ar putea ajunge la mai puţin de
Un studiu al grupului Allianz arată că piaţa autohtonă va face faţă fenomenului de îmbătrânire a populaţiei
Prognozele arată că în 2050 România ar putea ajunge la mai puţin de 17 milioane de locuitori. Dacă astăzi populaţia vârstnică ajunge la o cincime din populaţia aptă de muncă, peste patru decenii, raportul va fi de unu la doi. Condiţia principală pentru a rezista în faţa unor asemenea schimbări structurale - continuarea creşterii economice la ratele actuale.
Pe o scară de la unu la zece, a abilităţii sistemelor de pensii de a face faţă schimbărilor demografice, România este printre primele locuri în rândul noilor membri din Uniunea Europeană - se arată în ultimul raport al Allianz Global Investors privind zona Europei centrale şi de Est. Suntem pe locul al treilea, după Letonia şi Estonia, mult înaintea Poloniei, Ungariei şi Cehiei.
Rezultatul poate părea surprinzător, mai ales că, după cum notează şi analiştii germani, România este "în urmă la capitolul reforma pensiilor".
Restructurarea sistemului pensiilor de stat, aşa-numitul Pilonul I, s-a produs de-abia în 2000, introducerea pensiilor private obligatorii (Pilonul II) a fost amânată pentru 2008, iar sistemul pensiilor private facultative (Pilonul III) este în curs de implementare.
Mai mult, românii au şi o politică diferită de diversificare a sistemului de pensii. Astfel, "implementarea celui de-al treilea pilon înainte de cel de-al doilea este nefericită pentru fondurile de pensii, angajaţi şi angajatori, pentru că incertitudinile din jurul celui de-al doilea pilon afectează gradul de acceptare al pensiilor voluntare", spun analiştii.
Iar "întârzierea introducerii pilonului II de pensii