Fenomenul, de mare amploare, este estimat la circa 50%-60% din totalul pietei. Altfel spus, unu din doi producatori de paine lucreaza la negru.
La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul agriculturii, Decebal-Traian Remes, spunea ca 75% din cei care activeaza pe piata painii fac evaziune fiscala.
Contactate de "Adevarul", atat autoritatile, cat si patronatele din domeniu recunosc amploarea fenomenului - cu mici corectii in ceea ce priveste procentele lansate - cuantificand, totodata, si pierderile anuale inregistrate la ?bugetul statului.
Crestere rapida a evaziunii fiscale
"Estimam ca, in acest an, cifra de afaceri a societatilor care lucreaza la negru in morarit si panificatie va ajunge la un miliard de euro, fata de 800 de milioane, in 2006. Numai din TVA-ul neincasat, statul va pierde in acest an aproximativ 200 milioane de euro.
Suma la care se adauga insa si impozitul pe profit, pe salarii, etc", a declarat, ieri, pentru "Adevarul", Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - Rompan. Potrivit acestuia, evaziunea fiscala din acest domeniu se ridica la aproximativ 60%.
"Un exemplu il constituie acei sefi de asociatie care, in momentul recoltarii isi pun grau deoparte si pentru ei", a mai spus Popescu, apreciind, totodata, ca o eventuala scadere a TVA la produsele de panificatie, de la 19%, in prezent, la 7%, ar duce la o scadere importanta a evaziunii fiscale.
Potrivit presedintelui Rom?pan, evazionisti sunt micii? producatori, ci nu marile fabrici. Acest fapt este confirmat si de reprezentantii Garzii Financiare care spun ca painea se fabrica la negru in comune si la periferia micilor orase.
"Vorbim despre acei mici producatori care seara se duc la moara si macina cativa saci de grau, iar a doua zi fac catev