Politicienii nostri nu reusesc sa se puna de acord asupra unei noi legi electorale care sa elimine sistemul de vot pe liste. De cativa ani se tot lucreaza, se negociaza, se analizeaza. Iar cand e sa se adopte, se epuizeaza. Alte legi au parte de o soarta mai norocoasa. Legea pensiilor s-a votat urgent, fara nici o dezbatere prealabila (si de ce sa n-o promulge, cand bani de la buget ea mulge ?).
Cu cat se apropie viitoarele alegeri apare tot mai clara distinctia intre legile “norocoase” care trec foarte usor si cele “nenorocite” cum e cea asupra adoptarii votului uninominal. Ar fi desigur mai potrivit sa folosim termenul de “lege electorala” pentru cele din prima categorie.
Constienta de dificultatile adoptarii unei astfel de legi nenorocite, comisia Voicu a ales principiul avansarii pas cu pas. Acesta functioneaza cam asa : cand la o reuniune a comisiei se spune o fraza pe care n-o contesta nimeni, dl. Voicu face o declaratie publica cum ca “comisia a mai facut un pas”.
Primul pas a fost facut cand comisia insarcinata cu schimbarea sistemului de vot a cazut de acord - in unanimitate ! - asupra schimbarii sistemului de vot. Dupa o serie de alti pasi importanti pe care i-am uitat, iata ca s-a ajuns la un alt acord notabil. S-a hotarat ca in preambulul legii electorale sa fie inscrisa legea lui Murphy din titlu.
Initiatorul acestei modificari importante a fost fireste partidul care se ocupa cu initiativele legislative, adica PSD-ul. Nu stiu exact cine a fost la originea proiectului dar stilul seamana grozav cu cel al dlui Hrebenciuc. Modalitatile de aplicare a legii zapacelii au aparut imediat.
Cand partidele pareau ca au gasit un acord de principiu asupra sistemului de vot APD, reprezentantul PSD in comisie, dl. Stanciu a propus un al doilea, iar colegul de partid si de comisie dl. Nicolicea un al treilea. @N