Deşi au fost introduse încă de anul trecut în codul bursier, primele tranzacţii în marjă au fost consemnate în primele luni din acest an. Doar două companii de brokeraj oferă în prezent finanţări pentru tranzacţiile bursiere cu bani împrumutaţi. Deocamdată. Până la finalul anului, vom putea găsi aceste servicii şi la alte firme mari de pe piaţă. Deşi mulţi brokeri de la Bursa de Valori se pregătesc să ofere clienţilor împrumuturi pentru cumpărarea de acţiuni,
Deşi au fost introduse încă de anul trecut în codul bursier, primele tranzacţii în marjă au fost consemnate în primele luni din acest an. Doar două companii de brokeraj oferă în prezent finanţări pentru tranzacţiile bursiere cu bani împrumutaţi. Deocamdată. Până la finalul anului, vom putea găsi aceste servicii şi la alte firme mari de pe piaţă.
Deşi mulţi brokeri de la Bursa de Valori se pregătesc să ofere clienţilor împrumuturi pentru cumpărarea de acţiuni, până acum, doar două firme, Broker şi BT Securities, ambele din Cluj, oferă aceste servicii. Cererea este peste aşteptări, deşi, în majoritatea cazurilor, acest tip de tranzacţie este folosit de clienţi initiaţi, care cunosc foarte bine piaţa de capital şi îşi asumă riscurile acestor operaţiuni. „Avem în prezent 15 clienţi care folosesc acest serviciu, cu o valoare totală a împrumuturilor de aproximativ un milion de euro. Am iniţiat aceste operaţiuni în decembrie 2006“, spune Adrian Caramiha, director general adjunct SSIF Broker. În total, Broker Cluj a acordat finanţări în valoare de peste 18 milioane de euro pentru tranzacţii bursiere, circa 30 de clienţi apelând până acum la aceste servicii. Firma acordă credit pentru toate acţiunile tranzacţionate pe bursă, la o dobândă anuală de 14%, fără a impune o perioadă fixă de finanţare.
Clientul are posibilitatea să depună peri