Pe romanul standard il insoara prietenii sau vecinii. Relatia se bazeaza pe iubire, si unde e iubire, nimic nu mai conteaza, in afara de: casa, bani, smotrul in casa si balamucul facut de copii.
Barbatii au ramas capii familiilor, numai ca functia a devenit onorifica: femeile au ultimul cuvant cand vine vorba de mancare, mobila, la ce scoala e dat ala micu’, unde se merge in vacanta sau cui fac vizite. In general, barbatul casatorit se considera la fel de fericit ca sotia lui. Sotia lui - ceva mai putin.
S-a pastrat obiceiul spalatului rufelor in familie, dar prima “institutie” la care se apeleaza la necaz este vrajitoarea, urmata la mare distanta de consultantul matrimonial.
Fundatia Soros Romania a publicat ieri barometrul “Viata in cuplu”, realizat in perioada mai-iunie. Studiul a constatat ca 62 la suta din esantionul reprezentativ pentru populatia Romaniei are un partener, in marea majoritate a cazurilor - luat “cu acte”. Cuplurile se formeaza in jurul varstei de 22 de ani si locuiesc destul de putin impreuna cu parintii sau neamurile.
Dupa 25 de ani, majoritatea cuplurilor au propria casa. In felul acesta a fost desfiintat mitul soacrei rele: doar trei la suta dintre familii declara acum ca mai au probleme cu “fenomenul”.
Primul copil apare in jurul varstei de 24 de ani. Ingrijorator este faptul ca majoritatea se opresc la al doilea, in timp ce, pentru a stopa declinul demografic, media nationala ar trebui sa fie de 2,1. Dar trei copii vor doar 12 la suta dintre cupluri, iar mai multi (pana la “cati o da Dumnezeu”) - 11 la suta.
Explicatia tine de formula copil = bani, desi rezultatele barometrului arata ca familiile sarace au cei mai multi copii.
Ca sa te insori, in Romania trebuie sa treci si testul parintilor care „isi dau” copiii. Studiul enumera cateva „defecte” considerate m