Unde exista aer conditionat, batranii asistati social nu-l vor in camera, ca sa-si pazeasca salele si plamanii, si prefera clasicele ventilatoare si evantaie. Unde nu e, ii duc dorul si isi conditioneaza aerul de curentii usilor. Toti insa folosesc arma clasica anticanicula: ziarul in geam.
caldura din ultimele zile, care i-a facut pana si pe maidanezi sa caute cu disperare adapostul vreunei incinte cu aer conditionat, i-a gasit pe batranii din caminele bucurestene de asistenta sociala impartiti in doua. Unii au aer conditionat, dar doar pe holuri, ca sa nu le cauzeze la sanatate, altii dau canicula afara cu evantaiul si prosoapele ude. Nu i-ar deranja un aparat de aer conditionat, dar se resemneaza la gandul tineretilor lor modeste, cand infruntau caldura la camp si nici nu visau la "luxul" unei camere cu termopan si gresie lucioasa pe jos.
La Complexul de servicii sociale Straulesti, proverbul "afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul" functioneaza in sens invers: vopseaua coscovita de pe zidurile si balcoanele macinate de timp ale caminului de batrani de aici nu te lasa sa ghicesti curatenia dinauntru. Cei 104 locatari de varsta a treia, cazati cate doi in camera, se bucura de aer conditionat pe holuri si la "club", cum i se spune salii intesate de fotolii aliniate in fata unui ditamai televizorul. E racoare, dar ce-i prea mult strica – cred batranele de la etajul 1, in camerele carora tot ventilatorul si evantaiele sunt la putere.
"Merg pe hol sau la televizor, stau la racoare cat rezist si dup’aia vin in camera. Nu putem sa stam prea mult, la varsta noastra. O data mi s-a facut rau, mi-a cazut tensiunea", explica Ecaterina Sarateanu, locatara de sapte ani la camin, de ce nu vrea aer conditionat in camera si tine soarele afara cu ziarul lipit de geam. Directoarea institutiei spune ca i-a intrebat pe batrani daca vor sa le bata briza