Trei milioane de lei costa elaborarea strategiei nationale pentru reducerea efectelor secetei. Acest lucru se intampla abia acum, dupa multe luni de cand uscaciunea parjoleste Romania, iar meteorologii au dat prognoze "in desert".
In linii mari, strategia pentru combaterea secetei pe termen scurt si mediu prevede extinderea luncii unor rauri (Siret, Prut), precum si a fluviului Dunarea. In Moldova, Muntenia, Oltenia si Transilvania se urmareste "crearea unor salbe de iazuri". Alte masuri ar fi impaduririle si perdeluirile. Insa pentru toate acestea statul va trebui sa faca rost de suprafete mari de teren, pe care le va obtine fie prin schimb, fie prin exproprieri. Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, ne-a spus ca "strategia mai prevede studii pentru a descoperi soiuri rezistente la seceta si pentru a determina ce tipuri de culturi agricole sunt propice unei zone anume".
In sedinta de Guvern de ieri s-a decis acordarea sumei de trei milioane de lei noi pentru "indemnizatiile stabilite pentru membrii Comitetului national pentru combaterea efectelor secetei" si pentru elaborarea strategiei si a planului national de actiune. Aceste informatii sunt prezente in nota de fundamentare a acestui proiect.
O data ce documentul va fi publicat in Monitorul Oficial, ministerele Agriculturii, Mediului, Internelor, Transporturilor si Finantelor isi vor propune reprezentantii care se vor ocupa de lupta cu seceta.
Pe de alta parte, ministrul Agriculturii recunoaste ca strategia va fi gata "pe la finele lui septembrie, urmand ca in octombrie-noiembrie sa intre in dezbaterea Parlamentului". Trei milioane de lei costa elaborarea strategiei nationale pentru reducerea efectelor secetei. Acest lucru se intampla abia acum, dupa multe luni de cand uscaciunea parjoleste Romania, iar meteorologii au dat prognoze "in desert".
In linii mari, strategi