Oltul se numără printre puţinele judeţe în care sistemele de irigaţii au fost predate gratuit de ANIF asociaţiilor de udători. Fermierii n-au asigurat paza sistemelor, hoţii le-au devastat, iar udătorii nu şi-au plătit contribuţia, care ar fi putut fi folosită la refacerea sistemelor.
OLT. Prefectul Octavian Popescu a bătut miercuri cu pumnul în masă, cerând responsabililor din domeniul irigaţiilor ca, în primăvara anului viitor, în judeţ, să poată fi irigate aproape 58.000 de hectare cultivate. Întâlnirea de ieri dintre şefii prefecturii şi reprezentanţii utilizatorilor de apă pentru irigaţii, ANIF Olt şi Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), a avut o singură concluzie: udătorii şi directorul ANIF au venit cu lecţia neînvăţată, cel puţin în privinţa măsurilor care trebuie luate pentru mărirea suprafeţelor irigabile. Şedinţa s-a vrut una de analiză pentru crearea unei strategii la nivel judeţean. A fost, însă, o întrunire care l-a iritat pe prefect, motiv pentru care se va organiza alta săptămâna viitoare, când toate organizaţiile utilizatorilor de apă va trebui să prezinte rapoarte cu situaţia actuală a sistemelor, documentări şi necesarul de bani pentru punerea în funcţiune a tuturor staţiilor de pompare.
Hoţii au devastat sistemele
Întreaga infrastructură a sistemelor de irigaţii a fost predată gratuit de Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), pe bază de procese-verbale, asociaţiilor de udători. Transferul s-a făcut în urmă cu câţiva ani. Marii şi micii producători agricoli constituiţi în asociaţii au primit atunci staţiile de pompare şi reţelele subterane de alimentare cu apă. Problema este că Oltul se numără printre puţinele judeţe în care sistemele au fost transferate gratuit şi care au staţii de pompare ce, din diferite motive tehnice, nu funcţionează la capacitatea maximă. De ase