Intre 9 si 13 iulie, a avut loc, la Ankara, Congresul International de Estetica, organizat de Sanat (Turcia) si gazduit de Middle East Technical University, sub egida Asociatiei Internationale de Estetica (International Association of Aesthetics, IAA) si avind drept tema generala Aesthetics bridging cultures. Congresul a reprezentat cea de-a XVII-a editie din seria traditionalelor intilniri ale esteticienilor din intreaga lume, inceputa la Berlin in 1913. Majoritatea congreselor au fost tinute in Europa (inclusiv la Bucuresti, in 1972); de citiva ani, ca expresie a globalizarii gindirii estetice insesi, intilnirile s-au extins si pe alte continente, in Japonia si Brazilia.
Urmatoarea editie va fi gazduita de Beijing, in anul 2010. Pentru a da o idee despre amploarea evenimentului este suficient sa invocam bilantul in cifre: congresul a constat din 49 de sesiuni, la care au fost prezentate 350 de conferinte; la acestea se adauga 11 panels, 7 conferinte in plen si 4 prezentari de artisti, tot in plen, pentru a nu mai mentiona numeroase manifestari artistice (expozitii, un concert „intercultural“ indo-turc, prezentari de filme turcesti si iraniene, sesiuni de filme video, dansuri traditionale turcesti etc.). Este de la sine inteles ca un asemenea megacongres reprezinta pentru orice teoretician al artei o ocazie ideala pentru a-si face o idee despre teoriile estetice de interes si despre preocuparile colegilor de breasla de la ora actuala.
in ce priveste tematica propriu-zisa a congresului, aceasta a acoperit practic toate domeniile teoriei estetice, de la estetica filozofica pina la teorii urbanistice, estetica ambientala, teoria noilor medii, estetica interculturala, estetica feminista etc. De asemenea, aspectul local s-a regasit in organizarea de sesiuni in care au fost prezentate problemele estetice (in primul rind urbanistice si arhitecton