Ozonul ar putea fi unul dintre gazele care influenteaza mult mai puternic schimbarile de clima, decat se credea pana acum, dar pe care oamenii de stiinta nu l-au luat prea in serios. Un studiu publicat in revista Nature si citat de BBC News vorbeste mai multe despre efectele ozonului asupra mediului inconjurator.
Autorii studiului sunt de parere ca efectele ozonului (O3) au fost neglijate pana acum. Unul dintre efectele negative ar fi acela ca, la o distanta apropiata de pamant, ozonul dauneaza plantelor, reducandu-le capacitatea de a absorbi dioxid de carbon din atmosfera.
Prin urmare, mai mult dioxid de carbon va ramane in atmosfera in loc sa fie absorbit de vegetatie. “Acest lucru va grabi schimbarea climei”, spun autorii raportului.
“Ozonul ar putea fi mult mai important, in schimbarea climei, decat am crezut noi pana acum”, noteaza Peter Cox, de la University of Exeter, Marea Britanie.
Oamenii de stiinta stiau deja ca ozonul din paturile superioare ale atmosferei actioneaza precum un gaz de sera, blocand energia emisa de razele inflarosii, energie care altfel ar iesi in spatiu.
Ozonul din paturile inferioare ale atmosferei se formeaza ca reactie intre razele de soare si alte gaze cum ar fi oxizii de azot, metan si monoxid de carbon.
Emisiile de gaze ca rezultat al activitatii umane au dus la niveluri ridicate ale acestui gaz, la suprafata Pamantului. Studiul este unul important deoarece arata ca ozonul are un efect major, indirect, in partea inferioara a atmosferei.
Cercetarile facute la nivelul solului au fost in general indreptate, pana acum, asupra modului cum ozonul, in concentratie ridicata, afecteaza plamanii oamenilor. Dar ozonul influenteaza negativ si viata plantelor, reducandu-le capacitatea de absorbtie a dioxidului de carbon.
Exista si anumite incertitudini,