In urma cu un an scriam despre „blogger-ii literari“ folosind o sintagma care suna aproape de „critici literari“. Multi se vor fi mirat, se vor fi indignat, dar blogger-ii care scriau despre carti si-au vazut mai departe de treaba, luindu-si in serios rolul de comentatori ai fenomenului literar, dezinhibati, deschisi, amestecind cartile de „literatura inalta“ (mainstream, adica) cu volume de gen, considerindu-le, laolalta, literatura. Pierzindu-si vremea, asadar, si cu scrieri F&F.
Sau, avind in vedere unele cronici entuziaste, cistigind-o.
in anul care s-a scurs s-a intimplat ceea ce trebuia sa se intimple: blogger-ii literari au atins o notorietate pe care n-au banuit-o (partea frumoasa e ca nici n-au urmarit-o), s-au scris tot mai multe articole despre ei, au fost invitati sa raspunda la anchete la care, pina acum o vreme, erau solicitati sa raspunda doar scriitorii si criticii. Unii dintre ei au fost deseori invitati sa scrie pentru reviste pe hirtie si parte dintre ei chiar au acceptat, pastrindu-si insa „numele de scena“. Exemplul cel mai cunoscut este cel al „teroristei“ (http://luciat.wordpress.com/) care a continuat sa semneze luciat si in interventiile „oficiale“ pe „copaci morti“, „scripta manent“ etc., identitatea ei raminind una dintre enigmele vietii literare romanesti, iar blog-ul Terorism de cititoare devenind unul dintre fenomenele literare din ultima vreme.
Pe blog-ul „teroristei“ gasim cronici la carti cum sint: Orbitor. Aripa dreapta de Mircea Cartarescu (Editura Humanitas, 2007), Christina Domestica si Vinatorii de suflete de Petru Cimpoesu (Editura Humanitas, 2006), Teodosie cel Mic de Razvan Radulescu (Editura Polirom, 2006), Transformarea lui Martin Lake si alte povestiri, antologie de Horia Nicola Ursu (Editura Tritonic, 2006), Veniss Underground de Jeff Vandermeer (Editura Tritonic, 2006), Zei americani de Ne