Aproximativ 130.000 de români aleseseră, până luna trecută, această posibilitate de a se retrage din activitate, pentru a obţine un venit permanent mai mic, dar sigur Oricare român
Aproximativ 130.000 de români aleseseră, până luna trecută, această posibilitate de a se retrage din activitate, pentru a obţine un venit permanent mai mic, dar sigur
Oricare român poate beneficia de cele două tipuri de pensie - anticipată sau anticipată parţială - dacă îndeplineşte criteriile-standard de vârstă şi de stagiu de cotizare. În funcţie de perioada în care a contribuit la asigurările sociale, el se poate retrage la pensie mai timpuriu, dar în niciun caz mai devreme de cinci ani faţă de vârsta-standard de pensionare, stabilită prin lege.
Pentru că România este ultima ţară din UE în care se mai practică acest tip de pensionare, Ministerul Muncii doreşte să-l anuleze de anul viitor.
Asiguraţii care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi cei care l-au depăşit cu până în 10 ani pot solicita pensie anticipată parţială cu reducerea vârstei-standard de pensionare cu cel mult cinci ani.
În acest moment, se pot pensiona anticipat bărbaţii care au vârsta mai mare de 58 de ani şi două luni şi un stagiu de cotizare de peste 31 de ani şi patru luni. Pentru femeile care vor să-şi anticipeze pensionarea, stagiul de cotizare trebuie să fie de minimum 26 de ani şi patru luni şi vârsta de 53 de ani şi două luni.
Vârsta de pensionare creşte progresiv
La 1 aprilie 2001 s-a stabilit, prin Legea 19/2000 privind pensiile, ca vârsta-standard de pensionare să fie 62 ani pentru bărbaţi şi de 57 ani pentru femei. Aceeaşi lege însă a mai prevăzut creşterea treptată a vârstelor-standard, astfel încât, în anul 2014, acestea să fie la 65 ani - bărbaţii şi la 60 ani - femeile.
Potrivit graficului stabilit de România cu UE încă din 2001, în peri