Foto: Gandul
Rep: PSD nu e acum nici la putere, nici in opozitie. Dumneavoastra, d-le Nastase, aveti un proiect pentru partidul acesta?
Adrian Nastase: Punctul meu de vedere - l-am si spus cand a inceput suspendarea presedintelui, ceea ce mie mi s-a parut o strategie proasta - e ca sustinerea Guvernului fara un proiect adiacent pe termen lung nu a adus beneficii punctuale decat pentru unii.
(...) Intrand in tunel, trebuie sa mergi pana la capat, nu mai poti sa te intorci in stanga si-n dreapta, pentru ca nu exista usi laterale. In acel moment (al negocierilor pentru o noua majoritate, n.n.) erau doua variante posibile. Prima: o colaborare pe termen lung cu PNL.
E evident ca, la viitoarele alegeri parlamentare, PSD o sa ramana in limitele de 20-25%, iar PNL la 10-15%, intr-o formula realista, chiar optimista. In aceste conditii, din nou se va pune problema dupa alegerile viitoare cine sa formeze guvernul.
Or, daca nu ne gandim acum la aceasta chestiune, ca PSD sa revina la guvernare si sa nu mai stea pe margine inca un ciclu electoral, atunci trebuie sa ne gandim ori la o formula cu PNL, ori una cu PD. Cu PD inseamna dinainte ca PSD sa accepte ca nu va mai pune un candidat la Presedintie si asta ar insemna, de fapt, o incapacitate de a juca politic in urmatorii 6-7 ani.
Toate aceste lucruri trebuie evaluate. Daca tot ai facut deja niste pasi in relatia cu PNL, a mentine lipsa de transparenta si ambiguitatea este contraproductiv pentru toata lumea. Sigur ca liberalii sunt foarte multumiti sa stea singuri la guvernare cu 20% si sa obtina beneficii, mai mult sau mai putin personale, din aceasta guvernare. Dar PSD risca sa plateasca costurile doar privind.
Ce am sugerat si cred ca s-ar fi putut face: pornind de la analiza alegerilor viitoare si de la faptul ca trebuie gandita o formula care sa aiba ca