» Firmele sanctionate de diverse institutii ale statului "uita" sa plateasca in termenul legal sau contesta in instanta decizia autoritatilor.
» 98% din agentii depistati ca nu opereaza in casele de marcat risca amenzi de peste 100 de milioane sau chiar suspendarea activitatii, motiv pentru care apeleaza la instante.
Activitatea firmelor din judetul Constanta este frecvent controlata de reprezentantii diverselor institutii regionale, scopul acestora fiind de a verifica daca acesti agenti economici respecta legea. In functie de domeniul de activitate al societatii, de natura sesizarii primite sau de obiectul verificarii, aceste controale pot fi efectuate de inspectori de la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca), OPC (Oficiul de Protectie a Consumatorului), Garda Financiara, ASP (Autoritatea de Sanatate Publica) sau DSV (Directia Sanitar-Veterinara). Dintre zecile de mii de firme, cel putin 30% au fost in ultimii ani depistate cu diverse nereguli, sanctionate cu amenzi sau chiar cu suspendarea activitatii. Sanctiunile prevazute de lege sunt, in cazurile grave, extrem de mari, ajungand chiar la sute de milioane sau miliarde de lei. Se dispune aplicarea amenzilor, insa problema este ca multi dintre agentii vinovati nu platesc, ei preferand fie sa ignore sanctiunea si sa amane la nesfarsit plata, fie sa conteste in instanta masura luata de autoritati.
Sanctiuni cu duiumul doar pe hartie
Reprezentantii institutiilor abilitate sa controleze activitatea firmelor au recunoscut faptul ca aplicarea amenzilor nu este intotdeauna urmata de plata acestora. "O mare problema intampinam in cazul agentilor depistati ca nu opereaza in casele de marcat. Sanctiunea prevazuta de lege este amenda intre 80 si 140 de milioane sau chiar suspendarea activitatii. Firmele vinovate refuza insa sa plateasca si aproximativ 98% dintre ele contesta