Comentariile privind rolul jucat de Cécilia si Nicolas Sarkozy in eliberarea infirmierelor bulgare si a medicului palestinian, mergand de la elogii la critici acide, domina presa europeana, alaturi de intrebarile sintetizate de "Times": "Cine a platit, ce si cui?".
propulsand-o pe sotia sa in prima linie a unei complexe negocieri internationale, seful statului (francez) a inaugurat o diplomatie de tipul trei, personala si in acelasi timp familiala", comenteaza cotidianul francez "Le Figaro" implicarea Céciliei Sarkozy in demersurile pentru eliberarea celor sase cadre medicale condamnate in Libia pentru infectarea deliberata cu HIV a peste 400 de copii. Explicabil, pentru presa din Bulgaria sotii Sarkozy sunt eroi, Cécilia fiind comparata, de exemplu, cu Jackie Kennedy. Cotidianul belgian "Le Soir" a scris despre "stralucita victorie diplomatica" a lui Nicolas Sarkozy, in timp ce in Italia "Corriere della Sera" a admirat "hotararea lui Nicolas Sarkozy si curajul vecin cu inconstienta al sotiei sale".
Nu toti au fost incantati insa de "diplomatia de tipul trei" a cuplului prezidential francez. Cotidianul italian "La Repubblica" scrie ca, "dupa parerea multora", "presedintele Sarkozy si sotia sa, Cécilia, (…) s-au amestecat in afacerea libiana, pretinzand glorie a posteriori, cand, in realitate, totul era hotarat in amanunt de cel putin 15 zile"."Der Spiegel" este si mai dur, scriind ca "giumbuslucurile" "hiperactivului" presedinte francez nu doar ca nu au ajutat, ci chiar au incurcat negocierile pentru eliberarea celor sase. "Der Spiegel" comenteaza ironic "calitatea oficiala de… mama" asumata de Cécilia Sarkozy, aratand ca prima vizita a acesteia in Libia a reprezentat pentru libieni "ocazia perfecta sa ceara mai mult".
Purtatoarea de cuvant a presedintiei portugheze a UE, Clara Borja, a declarat pentru cotidianul elvetian "Le Temps": "Guvern