Numele Ligiei si al arhitectului Pompiliu Macovei sint familiare intelectualului roman de la sfirsitul secolului al XX-lea. Pentru marea majoritate, Ligia Macovei a fost, in primul rind, graficiana care s-a apropiat de intelesurile poeziei eminesciene, cea care, pentru majoritatea comentatorilor, prin opera sa, a dat dovada de inteligenta, spirit deschis si comunicativ, a transpus in lucrarile sale imaginea lumii in care a trait. Pompiliu Macovei a fost, de-a lungul anilor, intelectualul angrenat in destinele culturii romane.
Luciditatea cu care a traversat medii culturale diverse, destine politice si istorice ne lasa sa citim consecventa celui pe care astazi il intilnim in mijlocul celei mai importante izbinzi: colectia „Ligia si Pompiliu Macovei“. Din lungile conversatii avute cu sotii Macovei de-a lungul anilor, va oferim un fragment din care veti recunoaste pasiunea, informatia si rigoarea arhitectului Pompiliu Macovei, studiul aprofundat facut asupra fiecarei piese din colectie, generozitatea cu care ne impartaseste din propria-i stiinta, dorinta ca obiectele strinse cu pasiune pe parcursul vietii sa devina un bun public. Casa sotilor Ligia si Pompiliu Macovei este, astazi, o colectie publica, un adevarat muzeu, care si-a deschis portile in noiembrie 2002. O bogata colectie cu lucrari de pictura si grafica romaneasca si straina, obiecte de arta populara din diferite zone ale lumii, covoare, mobilier, obiecte de arta decorativa si o imensa biblioteca, toate acestea au fost donate statului roman pentru a deveni colectie publica.
Domnule Pompiliu Macovei, de ce si cind hotaraste un colectionar sa se desparta de colectia sa, de pasiunea vietii sale?
Am observat la multi dintre prietenii mei teama de a se desparti de lucrurile pe care le au. Viata are, totusi, un sfirsit, or, daca tii cu adevarat la lucrurile pe care le ai si le consi