Companiile spaniole de constructii s-au aliat la inceputul anilor '90 pentru a-si adjudeca toate contractele mari de infrastructura dezvoltate din fonduri postaderare, fara sa lase companiile multinationale sa castige nicio licitatie. Acum, companiile spa
Odata cu inchiderea robinetului cu bani europeni, constructorii spanioli s-au indreptat spre pietele din Europa Centrala si de Est si implicit catre Romania. Astfel, Spania trece in prezent printr-o recesiune, cauzata de lipsa proiectelor mari de infrastructura.
Grupul spaniol GEA Prasa, care are in derulare investitii in proiecte imobiliare de peste 300 mil. euro, a intrat pe piata romaneasca pentru a prinde trendul de crestere al pietei romanesti.
"Nicio companie multinationala n-a castigat proiecte mari de infrastructura in Spania, pentru ca firmele spaniole, majoritatea fiind afaceri de familie, au format consortii pentru a putea castiga licitatiile pentru infrastructura. In plus, spaniolii au fost cei care au absorbit cel mai bine fondurile europene postaderare", spune Dorinel Cazacu, delegatul pentru Romania al companiei GEA Prasa Internacional. La sfarsitul anilor '80, cele mai mari firme spaniole de constructii aveau afaceri de 20-60 de milioane de euro si nu puteau participa singure la licitatii pentru proiectele de infrastructura, care erau dezvoltate cu fonduri de la Uniunea Europeana. Practic, pentru a participa la o licitatie se aliau circa 12 firme de constructii cu diferite specializari si se impuneau in fata marilor jucatori internationali.
Spania, alaturi de Italia, este tara care a atras cei mai multi muncitori romani in constructii datorita salariilor ridicate si conditiilor de lucru mai bune decat in Romania. Insa, odata cu plecarea in valuri a romanilor in strainatate s-a produs o criza de forta de munca pe piata locala, care este cu greu acoperita de compani