Pietele de capital ale principalelor tari din estul Europei atrag in ultimii ani tot mai multe companii care se listeaza pentru a atrage capital pentru dezvoltare de la investitori. Pe piata romaneasca ritmul listarilor este de una-doua companii noi pe an, iar lucrurile nu par sa se schimbe anul acesta dupa aderarea la Uniunea Europeana.
De la inceputul acestui an pe piata de capital de la Bucuresti nu s-a inregistrat nici macar o oferta publica initiala (IPO), in vreme ce pe piata poloneza de la inceputul anului s-au derulat 39 de oferte de actiuni, adica mai mult de una pe saptamana.
Bursa de la Varsovia este controlata de statul polonez, operatorul pietei de la Varsovia avand ambitii regionale, la fel ca si Bursa din Viena.
Piata de capital din Polonia este impulsionata in principal de fondurile de pensii autohtone. Acestea pot investi doar pe piata locala, ceea ce a determinat mai multe companii straine sa se listeze aici pentru ca existau bani pentru investitii pe Bursa.
Bursa de la Varsovia a ocupat locul al doilea in Europa la numarul de IPO-uri in trimestru al doilea cu 20 de astfel de oferte, depasind piete ca Deutsche Boerse, Borsa Italiana sau operatorul bursier scandinav OMX. Piata de la Varsovia a fost depasita doar de Bursa de la Londra. Dezvoltatorul imobiliar austriac Immoeast s-a listat anul acesta in urma unei oferte de 10,7 miliarde de zloti (circa 2,9 miliarde de euro) - cea mai mare oferta din istoria Bursei de la Varsovia.
Cu un PIB reprezentand aproape un sfert din cel al Romaniei, Bulgaria a avut in primele sase luni ale anului nu mai putin de 18 oferte publice pentru listare. Alte doua oferte au loc luna aceasta. Cele mai importante listari din Bulgaria anul acesta au fost doua banci: First Investment Bank, Corporate Trade Bank, la care s-au adaugat mai mulfe fonduri de investitii imobiliare.
"Daca Bursa d