Şi-n mijlocul acestei mlaştini a corupţiei, a Securităţii, a reţelelor mafiote, prin care mişună ca nişte tărătoare politicienii, se ridică falnic, neincovoiat de vănturi, noul Stejar al neamului, Traian Băsescu.
Sub un titlu uşor senzaţionalist "Criză de regim la Bucureşti", publicaţia franceză Politique internationale a tipărit un interviu cu Traian Băsescu.
Un anunţ de nuanţă mai mult decăt autopublicitară, dar ce spunem noi? de lăudăroşenie de-a dreptul, de pe site-ul revistei, ţine să ne avertizeze că e vorba de "cea mai influentă revistă francofonă din lume, consacrată chestiunilor internaţionale, in care se exprimă şefii de stat şi de guvern, liderii politici şi experţi de seamă.
Publicaţia trimestrială franţuzească, implicată in noiembrie 2004, prin Mihnea Berindei, intr-un scandal tipic dămboviţean (acuzaţii de publicitate mascată făcută guvernului Adrian Năstase, ameninţări cu darea in judecată din partea lui Mihnea Berindei), e citită, se presupune, de străini, şi nu de străinii care cumpără pe aeroporturi romane poliţiste sau magazine de mondenităţi, ci de străinii interesaţi, prin profesie şi preocupări, de ce se mai intămplă in ţara numită Romănia, pe care ar vrea s-o viziteze sau in care chiar să investească.
Graţie ziarului Ziua, băştinaşii au putut citi şi ei interviul, in varianta romănească, desigur. Pe băştinaşii aflaţi in concubinaj cu Traian Băsescu de doi ani şi ceva, interviul nu i-a surprins. Ba chiar mulţi dintre ei, ştiindu-i domnului preşedinte ticurile, maniile şi obsesiile,
s-au mirat niţel la reacţia extrem de dură a lui Ion Iliescu.
Văzut ca un interviu de consum intern, cel dat de Traian Băsescu publicaţiei francofone nu merită nici osteneala unui rănd de text, d-apoi cea presupusă de redactarea unei Scrisori de căteva pagini.
La un moment dat, Traian Băsescu, obsedat de a găsi Suspendăr