Pentagonul ar putea incetini sau opri procesul de retragere a fortelor americane stationate in Europa Occidentala, pe fondul violentelor din Irak si Afganistan si al tensiunilor cu Rusia, relateaza Der Spiegel in editia electronica.
Comandamentul fortelor americane in Europa (EUCOM) a confirmat pentru publicatia Suddeutsche Zeitung ca Pentagonul, condus de secretarul Apararii Robert Gates, ar putea retrage mai putine efective americane de la bazele sale din vestul Europei decat se preconizase.
Potrivit unui plan anterior, intocmit in 2002 de fostul secretar al Apararii Donald Rumsfeld si aprobat de Congres, Statele Unite urmau sa isi reduca trupele din Europa de la 62.000 la 28.000, pana in 2012. Scopul planului era sa creeze o forta mai flexibila, care sa poata fi desfasurata mai rapid in cazul unor amenintari cum sunt cele teroriste.
In prezent, circa 11.000 de soldati americani stationati in Europa sunt mobilizati in Irak, astfel ca armata nu mai are suficiente efective pentru a efectua alte operatiuni, inclusiv exercitii de securitate cu aliatii din cadrul NATO.
"Ingrijorarea mea este legata de abilitatea de a efectua misiunile pe care le avem la Comandamentul European cu fortele disponibile, deoarece acestea se deplaseaza in Irak si Afganistan in sistem de rotatie", a declarat comandantul EUCOM, Bantz Craddock. El a predat Congresului, in iunie, un raport critic fata de planul de retragere din Europa, care este in prezent la baza discutiilor ce ar putea conduce la schimbarea planului intocmit de Rumsfeld.
In urma cu doua saptamani, Pentagonul a precizat ca va inchide cinci baze militare din Germania pana in 2009. Oficiali din cadrul EUCOM au declarat insa pentru Suddeutsche Zeitung ca deocamdata nu au fost facute planuri referitoare la o schimb