O impunatoare constructie bucuresteana a avut o soarta destul de ciudata. Ma refer la palatul de la poalele Mitropoliei, de cateva ori palat domnesc.
Inaltat de Constantin Brancoveanu pe locuri stramosesti, ca sa-i fie resedinta personala in anii domniei, acest palat avea caracteristicile stilului brancovenesc, asa cum le vedem la Potlogi si la Mogosoaia, caracteristici placute ochiului si care ar fi trebuit sa-i atraga pe artistii plastici si pe fotografi. Daca palatele amintite s-au bucurat de oarecare atentie, surprinde ignorarea resedintei din Bucuresti. In afara de doua desene pasoptiste si de fotografii executate de la distanta de Szathmari, palatul nu are iconografie. Lucru suparator, cu atat mai mult cu cat el a fost demolat si in locul lui s-a amenajat o piata. Pe locul Brancovenilor si al Bibestilor! Greu de gasit un epitet pentru acest act, greu de imaginat ca asa ceva a fost posibil. Cum se observa din fotografia alaturata, pierderea pentru patrimoniul artistic, pentru mostenirea brancoveneasca, a fost uriasa. Cu putine exceptii, primarii Capitalei au fost niste oameni de nimic.
O impunatoare constructie bucuresteana a avut o soarta destul de ciudata. Ma refer la palatul de la poalele Mitropoliei, de cateva ori palat domnesc.
Inaltat de Constantin Brancoveanu pe locuri stramosesti, ca sa-i fie resedinta personala in anii domniei, acest palat avea caracteristicile stilului brancovenesc, asa cum le vedem la Potlogi si la Mogosoaia, caracteristici placute ochiului si care ar fi trebuit sa-i atraga pe artistii plastici si pe fotografi. Daca palatele amintite s-au bucurat de oarecare atentie, surprinde ignorarea resedintei din Bucuresti. In afara de doua desene pasoptiste si de fotografii executate de la distanta de Szathmari, palatul nu are iconografie. Lucru suparator, cu atat mai mult cu cat el a fost demolat si in locul lui