Concluziile ultimului Barometru de Opinie Publica (24 iulie 2007), publicat de Fundatia Soros, sunt mai mult decat incurajatoare pentru evolutia femeilor din Romania. Cea mai mare parte a presei a remarcat in primul rand ca familia moderna, egalitara este preferata, mai mult de jumatate din subiecti afirmand ca nu conteaza cine conduce in familie, barbatul sau femeia. Intr-adevar, aceasta pare sa fie principala concluzie, care, dupa parerea mea, reprezinta un progres al femeilor si nu un regres al barbatilor.
Multe femei din Romania au manifestat, si manifesta inca, o atitudine dubla fata de barbati: pe de o parte, vor ca barbatul sa le considere egalul lor; pe de alta parte, sa fie barbati, adica: sa fie mai egale decat ele. Acceptarea de catre femei a egalitatii transparente cu barbatul este un progres important, care, pe de o parte le rezolva o seama de probleme in raport cu acesta (chestiunea supunerii), pe de alta parte le obliga sa-si asume responsabilitati noi. In ceea ce-l priveste pe barbat, acesta are acum prilejul de a deveni mai interiorizat si, intr-o anumita masura, mai feminin, preluand o parte din sarcina afectivitatii, exercitata dominant de femeie, si limitandu-si pe cat posibil tentatia catre violenta. Deocamdata, cei care considera ca barbatul ar trebui sa conduca reprezinta un procent destul de ridicat (41%), ceea ce este vizibil inca in relatiile interpersonale. Important este insa ca acest procent se afla sub pragul critic de 50%.
O alta concluzie vine sa intareasca schimbarea de mentalitate produsa in mintea femeilor (in al carei interior Freud spunea ca niciodata nu vom putea afla ce se ascunde). Iubirea, si nu interesul, este considerata cea mai importanta conditie a succesului in casatorie. Aceasta preferinta ar trebui asociata cu raspunsul la intrebarea: "Ati avut relatii sexuale inainte de casatorie?" Procentul barbatilor