- Diverse - nr. 145 / 27 Iulie, 2007 In sezonul cald sunt mai frecvente toxiinfectiile alimentare, datorita conditiilor favorizante prin ingestia de alimente usor alterabile, consum de apa nepotabila ca atare sau accidental – cu ocazia scaldarilor, prin maini nespalate, vectori si altele.
Toxiinfectiile alimentare sunt boli acute, care apar sporadic sau epidemic, in urma consumarii de alimente contaminate cu variate bacterii si / sau toxinele acestora. Semnele de boala apar la un interval de 2-3 ore pana la 2-3 zile, in functie de microbul care a determinat producerea toxiinfectiei alimentare. Ele pot arata prezenta infectiei: febra, stare generala alterata, aparitia scaunelor diareice, dureri abdominale, sau pot fi semne de intoxicatie uneori fara febra si chiar fara scaune diareice, dar cu stare generala alterata, cefalee (dureri de cap), varsaturi.
In cazul aparitiei acestor semne, apelati in timp util la medicul de familie, pentru a preveni agravarea bolii.
Alimentele, cel mai frecvent contaminate, sunt: carnea si produsele din carne (conserve etc.), pestele, laptele si produsele lactate (frisca, smantana, branza etc.), ouale (indeosebi ouale de rata), praful de oua. De asemenea preparatele culinare din alimente contaminate (prajituri, inghetata, crema, pireuri, maioneza etc.). Alimentele care pot determina producerea toxiinfectiilor alimentare nu prezinta, in majoritatea situatiilor, semne de alterare: nu au modificari ale aspectului (culoare, consistenta), ale mirosului si gustului, nu au semne de fermentatie, etc. Pentru a va apara sanatatea personala, a familiei si a colectivitatii dumneavoastra, va reamintim cateva reguli strict necesare:
• Spalati-va mainile cu apa si sapun cat mai des si obligatoriu inainte de prepararea alimentelor, inainte de fiecare masa precum si dupa fiecare folosire a toaletei;
• Spalati fructele