Incendiile izbucnite in muntii si Clisura Dunarii s-au extins, joi seara, si la Izvoarele Cernei, flacarile punand in pericol fondul forestier din apropiere, in conditiile in care cei 400 de pompieri militari si civili, ajutati de localnici, vor putea stinge focul abia peste doua zile.
Actiunea de stingere a flacarilor a fost oprita pe timpul noptii, insa agentii Garzii de Mediu au ramas la fata locului pentru a supraveghea situatia.
Incendiile au ars 120 de hectare de padure din judetele Caras-Severin si Mehedinti, ce inca nu au fost stinse, astfel ca s-au extins in versantii Muntilor Almajului si in dealurile din Clisura Dunarii.
Flacarile au cuprins si zeci de hectare din Delta Dunarii, iar un alt incendiu a izbucnit, joi, in zona Ciotica, unde autospecialele cu apa ale pompierilor nu au putut ajunge, accesul fiind blocat.
Directorul general al Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, Dan Ioan Aldea, a declarat, vineri, ca "in ultima perioada, s-au inregistrat 415 incendii, care au afectat 2.100 de hectare de padure, proprietate publica a statului. Cele mai afectate zone s-au constatat in Alba Iulia, Turnu Severin, Pitesti sau Covasna".
Aldea a mai spus ca "incendiile au fost cauzate de caldura excesiva din ultima perioada, dar am inregistrat si cauze umane. in prezent, situatia se afla sub control", in contextul in care 44 de incendii au distrus padurile aflate in administrarea Romsilva, pagubele estimate fiind de circa 13.000 de lei.
In urma incendiilor din ultima perioada, Romsilva a luat o serie de masuri pentru de precautie si prevenire a focului, precum supravegherea lizierelor padurilor situate langa terenurile agricole, cu precadere in zonele unde se efectueaza lucrari de recoltare a paioaselor.
@N_