O respectabilă instituţie europeană a muzicii se dovedeşte a fi astăzi Academia muzicală de vară de la Sighişoara. A crescut treptat de la un an la celălalt. Se află la a XIV-a ediţie. Experienţele s-au acumulat şi dau roade. Pare a fi locul predilect al întâlnirilor muzicienilor originari din România cu colegii lor invitaţi care activează pe diferitele meridiane ale muzicii în partea de vest a bătrânului continent, cu colegii lor din ţară, cu tinerii maeştri din Bucureşti, din Cluj. Pentru tinerii români, elevi ai liceelor de muzică, studenţi ai conservatoarelor, beneficiul este imens; li se deschide o fereastră către marele circuit al valorilor europene. Dispun de contactul direct cu câţiva dintre participanţii implicaţi direct în zonele de autentică consistenţă ale vieţii muzicale.
Atât la nivelul maeştrilor, cât şi la nivelul tinerilor, comunicarea, colaborarea sunt rodnice şi înfloresc atât pe parcursul concertelor, cât şi la nivelul cursurilor de măiestrie. Se ating nivelele cele mai înalte ale performenţei. întâlnirile muzicale, comunicarea directă, şedinţele de lucru, cunoaşterea reciprocă pe parcursul actului însuşi al realizării artistice aduc bucurii atât muzicienilor înşişi, cât şi publicului meloman, numeroşilor vizitatori ce alimentează fluxul cotidian, în parte internaţional, al turiştilor.
Aici muzica îşi dă întâlnire cu istoria, de-a-lungul secolelor de cultură europeană ale Transilvaniei; viaţa de zi cu zi a curs şi decurge şi astăzi sub semnul bunelor vecinătăţi etnice locale. Saşii au plecat. Izgoniţi de avatarurile "epocii de aur". Cei vârstnici revin periodic, mânaţi de nostalgia anilor tinereţii, aşa cum au fost aceştia în deceniile de mijloc ale secolului trecut. Revin în căutarea amintirilor, a locurilor, a cimitirului din deal, a şcolii ce-şi desenează profilul pe ilustratele poştale, a celebrului turn al cetăţii. Revin în forţ