Fondatorul Parmalat, Calisto Tanzi, impreuna cu doi fosti bancheri ai companiei, sunt incriminati de colapsul financiar al companiei, cel mai rasunator faliment din istoria Europei. Judecatorul Domenico Truppa a pus sub acuzatie alte 50 de persoane, printre care si oficiali ai bancilor Citigroup si Deutsche Bank, suspectati de trafic de influenta, ne informeaza editia online a New York Times.
Tanzi a recunoscut ca Parmalat, una dintre cele mai importante companii producatoare de lactate din Europa, a inceput sa-si falsifice conturile inca din anii '80, dar ca fragila afacere nu a dat faliment decat in anul 2003, cand a iesit la iveala faptul ca un cont bancar al companie in valoare de 3,9 milioane de euro nu exista. La cateva luni dupa colapsul acesteia, fondatorul si alti 12 angajati si consultanti financiari au fost inchisi, dar, in prezent, niciunul nu se mai afla in arest.
Ulterior, o firma independenta de audit a descoperit ca Parmalat obisnuia sa-si falsifice conturile in banca de mai bine de un deceniu, corporatia acumuland datorii de 14,3 milioane de euro, de opt ori mai mult decat declarasera oficialii Parmalat.
Matteo Arpe, fostul director executiv al bancii Capitalia din Roma, care este considerat una dintre cele mai marcante personalitati din mediul de afaceri italian, este acuzat ca nu a luat masuri pentru a impiedica frauda comisa de managerii Parmalat. Acesta a declarat ca nu avea cunostinte despre situatia reala a corporatiei italiene si ca tot ce a facut a fost cu buna-credinta.
Pe de alta parte, Tanzi a fost de o alta parere, precizand ca bancile creditoare erau la curent cu situatia financiara precara a companiei si ca, mai mult, acestea il obligau sa faca achizitii la suprapret pentru a avea acces, in continuare, la finantare. Corporatia producatoare de lactate a fost fortata sa cumpere o companie obscura de apa imbutelia