Franta va construi in Libia un reactor nuclear, care ar urma sa fie folosit pentru desalinizarea apei marine.
Acordul prin care Libia capata acces la tehnologia nucleara civila franceza a fost semnat de ministrii de Externe ai celor doua tari, in cortul de beduin instalat de liderul libian Muammar Ghaddafi in curtea palatului Bab Azizia din Tripoli, in prezenta acestuia si a oaspetelui sau francez, presedintele Nicolas Sarkozy, la mai putin de 24 de ore dupa eliberarea celor cinci infirmiere bulgare si a medicului palestinian.
Reactorul va fi construit in apropiere de Tripoli, estimandu-se ca va fi terminat "in cel mai bun caz in cinci-sase ani" si ar urma sa fie folosit strict in scopuri civile, pentru desalinizarea apei marine, proces in care se consuma foarte multa energie electrica. "Este un semnal politic puternic, care inseamna ca tarile care respecta regulile internationale cu privire la energia nucleara, cum este Libia, pot dispune de echipamentul care le este necesar in scopuri civile", a subliniat secretarul general al presedintiei franceze, Claude Guéant. Potrivit "Daily Mail", SUA nu au avut obiectii la acest acord. In 2003, Libia a declarat ca renunta la terorism si la programul nuclear militar.
Greenpeace si alte organizatii ecologiste au criticat vehement acordul, acuzand Franta de iresponsabilitate si aratand ca desalinizarea apei ar fi doar un subterfugiu menit sa justifice construirea reactorului nuclear. Afacerea este extrem de profitabila pentru companiile franceze Areva, Alstom si Bouygues, care vor construi reactorul.
Franta va construi in Libia un reactor nuclear, care ar urma sa fie folosit pentru desalinizarea apei marine.
Acordul prin care Libia capata acces la tehnologia nucleara civila franceza a fost semnat de ministrii de Externe ai celor doua tari, in cortul de beduin instalat de liderul libia