Moscova este gata să coopereze cu Washingtonul la un scut antirachetă "adaptat" Pe fondul divergenţelor cu Occidentul pe tema scutului antirachetă şi a Tratatului privind Forţele Moscova este gata să coopereze cu Washingtonul la un scut antirachetă "adaptat"
Pe fondul divergenţelor cu Occidentul pe tema scutului antirachetă şi a Tratatului privind Forţele Convenţionale din Europa, Rusia a propus NATO un parteneriat strategic în domeniul apărării antirachetă. Preşedintele Vladimir Putin anunţă că prioritatea Rusiei este creşterea potenţialului armatei şi al serviciilor de informaţii.
Moscova a propus Alianţei Nord-Atlantice un parteneriat strategic în domeniul apărării antirachetă, a declarat Anatoli Antonov, directorul Departamentului pentru securitate şi dezarmare din cadrul Ministerului rus de Externe. "Noi nu ne opunem la nimic.
Dorim o cooperare, o colaborare, un angajament la dialog din partea ţărilor care reprezintă o ameninţare pentru alte ţări", a precizat responsabilul rus, după reuniunea de la Bruxelles a Consiliului Rusia-NATO. Noua ofertă a Rusiei vine după propunerea făcută de preşedintele Vladimir Putin Washingtonului de a utiliza în comun radarul rus din Azerbaidjan. În opinia Moscovei, acest lucru ar permite americanilor să renunţe la desfăşurarea componentelor scutului antirachetă în Europa.
SUA intenţionează să instaleze un radar din sistemul de apărare antirachetă în Cehia şi un sistem de rachete interceptoare în Polonia, motivând această de
În acelaşi timp, NATO şi Rusia şi-au recunoscut divergenţele, atât în legătură cu scutul antirachetă, cât şi în legătură cu Tratatul privind Forţele Convenţionale din Europa (CFE) şi au decis să încerce să-şi apropie punctele de vedere în următoarele luni. Robert Pszczel, purtător de cuvânt al Alianţei, a declarat că în dosarul CFE nu există nicio schimbare în poziţiile ţăril