Cand vine vorba de asigurari, romanii nu sunt deloc generosi. Statisticile arata clar ca ne incredem mai mult in noroc sau in protectia divina decat in calculele companiilor de asigurari.
In 2006 romanii au cheltuit, in medie, 266 de lei pentru polite de asigurare, adica mult sub 100 de euro, potrivit raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pentru anul trecut. Din aceasta suma, 213 lei au fost folositi pentru asigurari generale si 53 de lei pentru asigurari de viata. Desigur, fata de anul trecut aceste cheltuieli au crescut cu 24%, dar inca sunt infime in comparatie cu sutele de euro platite de locuitorii tarilor mai dezvoltate pentru a se asigura. Numarul contractelor de asigurare in vigoare a crescut anul trecut cu 2,4 milioane, depasind 14 milioane.
Cele mai multe polite se incheie pentru masini. Este si normal, daca de gandim ca pentru romanul din clasa medie, dupa locuinta, acesta este cel mai valoros bun pe care il detine, iar pentru unii este chiar un simbol al statutului social. Mai mult, daca este cumparata cu imprumut bancar sau in leasing, masina trebuie neaparat asigurata prin Casco, aceasta fiind una dintre conditiile prevazute in contractul semnat cu creditorul.
Romanii au cheltuit anul trecut 526 de milioane de euro pentru politele Casco, acesta fiind unul dintre cele mai importante segmente de afaceri pentru companiile de asigurari. In lupta pentru cota de piata, companiile au incercat in ultimii ani sa reduca preturile, insa soferii care s-au obisnuit cu tarife mici si daune multe au inceput deja sa aiba surprize. Marile companii de asigurari vor sa incheie perioada neagra a pierderilor cauzate de asigurarile auto si au inceput sa le scumpeasca in functie de profilul soferului. Astfel, pentru conducatorii auto cu un istoric bogat al accidentelor sau fara prea multa experienta pretul asigurarii creste. Aceasta sc