Fetele care îşi discută probleme excesiv cu prietenii riscă să îşi crească riscul de a face depresie şi de a dezvolta simptome ale anxietăţii, sugerează un nou studiu.
Medicii au urmărit, timp de 6 luni, 813 copii şi adolescenţi şi au constatat că fetele care dedicau mult timp vorbind despre problemele lor erau mai predispuse la a face depresie sau anxietate comparativ cu cele care nu făceau aceste „mărturisiri”.
Cercetătorii americani bănuiesc că această „co-reflectare” le face pe unele fete să insiste pe problemele trecătoare, cum ar fi necazurile cu băieţii, care duc la sentimente persistente de tristeţe, lipsă de speranţă sau îngrijorare.
Astfel, fetele care petrec prea mult timp „tocându-şi” în discuţii problemele pot lăsa prea puţin loc în viaţa lor pentru activităţi pozitive care le-ar putea face să se simtă mai bine, susţine dr. Amanda J. Rose, profesor de ştiinţe psihologice la Universitatea din Missouri, Columbia.
Psihologul este de părere că discutarea despre anumite probleme cu moderaţie este clar un lucru sănătos, dar despicarea firului în patru pare a fi prea mult dintr-un lucru bun. În contrast, băieţii care îşi discută problemele cu prietenii au raportat prietenii pozitive şi nu au avut un risc crescut de dezvoltare a dificultăţilor emoţionale.
Specialiştii nu pot spune exact motivul pentru această diferenţă între sexe. O explicaţie ar putea fi că fetele sunt mai predispuse decât bărbaţii să pună la inimă experienţele negative, simţindu-se responsabile pentru ele, mai spun cercetătorii americani. Cu toate că studiul a implicat numai adolescenţi, psihologii consideră că rezultatele se pot aplica şi în cazul adulţilor. (L.S.)
Fetele care îşi discută probleme excesiv cu prietenii riscă să îşi crească riscul de a face depresie şi de a dezvolta simptome ale anxietăţii, sugerează un nou studiu.
Medicii au urmărit, ti