Profesia de scafandru nu este la îndemâna oricui, îţi trebuie mult curaj şi puţină nebunie În Mehedinţi, doar cinci persoane se pot lăuda că sunt scafandri profesionişti şi toţi Profesia de scafandru nu este la îndemâna oricui, îţi trebuie mult curaj şi puţină nebunie
În Mehedinţi, doar cinci persoane se pot lăuda că sunt scafandri profesionişti şi toţi lucrează la una din unităţile etalon ale judeţului, SC Hidroserv SA, care prestează servicii de reparaţii şi întreţinere la cele două baraje Porţile de Fier I şi II. Aceştia sunt Gheorghe Pătru (47 de ani), Valentin Drăgolici (46 de ani), Nicolae Craioveanu (46 de ani), Mihai Chelu (28 de ani) şi ultimul venit în echipă, Marian Guran (24 de ani). Iubesc apa, acesta e motivul pentru care şi-au ales meseria de scafandru.
Nu oricine poate să se facă scafandru, ăsta e primul lucru pe care-l afli din discuţia cu mehedinţenii curajoşi. În primul rând, trebuie să fii sănătos fizic şi psihic şi să ai o constituţie atletică. Şi nu numai atât. ,,Trebuie să fii sănătos tun, să ai puţin tupeu şi să fii puţin nebun" , ne spune zâmbind Valentin Drăgolici, care are pe cartea de muncă 22 de ani ca scafandru la Hidroserv.
Antrenamente în barocameră
Toţi cinci au urmat cursurile Centrului de Scafandri din cadrul UM 021145 din Constanţa, singurul abilitat din ţară să pregătească scafandri. Apoi, este nevoie de cel puţin 6-8 ore pe săptămână de pregătire fizică şi 8-12 ore de antrenamente în barocamera din sala special amenajată în incinta Hidroservului. Această barocameră, indispensabilă de altfel în pregătirea unui scafandru, seamănă cu un submarin şi este de provenienţă franţuzească.
,,Ca dimensiuni, este al doilea după cel din Constanţa şi îl avem aici din 1980, dar este în perfectă stare de funcţionare. Nu sunt decât trei în toată ţara. Aceasta simulează condiţiile de la diferite adâncimi, între 0