Am mai adus in discutie, in aceasta pagina, problema declinului populatiei Romaniei. Vorbeam despre efectele viitoare ale scaderii dramatice a natalitatii, conjugate cu o substantiala emigratie. Porneam de la constatarea scaderii fertilitatii, fara a cauta explicatiile.
Publicarea Barometrului de Opinie Publica – mai 2007, realizat de The Gallup Organization pentru Fundatia Soros Romania, ne permite cautarea unora dintre cauzele declinului fertilitatii. Pentru doua treimi din respondentii cu varste intre 18 si 45 de ani (cei de care depinde cea mai mare parte a nasterilor), numarul copiilor doriti este 2. Daca mai adaugam ca 16% isi doresc un singur copil, si 2% - nici unul, aflam un lucru simplu: media copiilor doriti de catre generatia activa din punctul de vedere al fertilitatii nu atinge valoarea de 2,1 – necesara, conform calculelor demografice, asigurarii echilibrului dintre decese si nasteri. Cu alte cuvinte, daca idealul de fertilitate se va indeplini, populatia va continua sa scada (asta, fara a lua in calcul fluxul de emigratie).
De ce isi doresc tinerii mai putini copii? O prima explicatie gasim in raspunsul la intrebarea privind lucrurile considerate a fi cele mai importante pentru o casatorie reusita. "Sa aiba copii" apare intre primele doua motive la mai putin de 5% dintre persoanele din categoria de varsta la care ne referim. Asadar, motivatia invatata la scoala, ca unitatea unui cuplu e data de prezenta copiilor, e demonetizata.
Intrebati care cred a fi motivele pentru care oamenii decid sa recurga la controlul nasterilor, trei sferturi dintre respondenti spun ca e vorba de lipsurile materiale. Dar acesta e numai un cliseu. Datele cercetarii arata ca persoanele din familiile mai sarace isi doresc mai multi copii decat cei mai instariti. Nu e o constatare noua, ea a fost observata in toate societatile moderne.
Pentru familiile foar