111 edituri şi 65 de reviste culturale s-au înscris la ediţia din acest an a Programului naţional de subvenţionare a culturii scrise, pentru care este pus la bătaie un buget de 2,4 milioane
111 edituri şi 65 de reviste culturale s-au înscris la ediţia din acest an a Programului naţional de subvenţionare a culturii scrise, pentru care este pus la bătaie un buget de 2,4 milioane lei.
Cea de-a doua sesiune de finanţare pentru cultura scrisă, organizată de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), a fost lansată pe 21 iunie, iar termenul-limită de depunere a dosarelor pentru operatorii culturali a fost 20 iulie.
Cum se împart banii
Editurile au înscris în concurs un număr maxim de 15 titluri care vor fi evaluate, fiecare în parte, de două comisii: una pentru titlurile de carte, formată din 9 sau 11 membri, şi una pentru reviste, alcătuită din 5 membri.
Finanţarea nerambursabilă se acordă pe baza punctajelor primite. Suma totală disponibilă va fi distribuită astfel: 1,6 milioane lei pentru editarea de titluri de carte şi 0,8 milioane lei pentru editarea de publicaţii culturale.
Finanţarea nerambursabilă este de cel mult 90% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului. Restul de 10% trebuie acoperit de solicitanţi şi/sau parteneri. Priorităţile acestei sesiuni sunt încurajarea tinerilor creatori, promovarea creaţiei literare contemporane, explorarea diferenţelor şi a diversităţii culturale, cultura naţională în context european - păstrarea identităţii naţionale, valorificarea patrimoniului imaterial, arta pentru schimbarea socială şi schimbarea mentalităţilor.
Rezultatele vor fi anunţate în luna septembrie, iar componenţa comisiilor de evaluare va deveni publică tot atunci. În 2006, la prima sesiune de finanţare pentru cultura scrisă, AFCN a acordat finanţări în valoare totală de aproape 1,5 milioane lei pentru