ASIMO pe covorul rosu /AP
Ultimele lansari din domeniul tehnologiei intaresc afirmatiile celor care sustin ca viitorul lumii este unul robotizat si care pledeaza pentru exploatarea "inteligentei artificiale" si a mecanismelor complexe. Robotii invata sa inteleaga vorbele oamenilor, sa identifice si sa imite gesturi, sa perceapa corect mimica celor din jur.
Astfel, in ultima perioada, cercatatorii au dezvoltat un software care mimeaza procesele creierelui unui bebelus cand invata sa vorbeasca, au creat programe care ii pot invinge si pe marii maestri ai lumii la jocul de poker si au realizat cel mai complex mecanism locomotor la un robot, care poate sa depaseasca viteza de un metru pe secunda, fiind astfel doar cu putin mai lent decat mersul uman.
Insa realizarile oamenilor de stiinta din acest domeniu nu se opresc aici.
Roboti si medicina
Tehnologia a inceput sa revolutioneze inclusiv domeniul medical, iar numerosi roboti sunt deja utilizati cu succes in spitale din intreaga lume. Chirurgia robotizata nu mai pare de domeniul viitorului, desi aceste sisteme complexe inca mai necesita asistenta umana.
Specialistii in domeniu sustin ca procedurile chirurgicale viitoare vor fi total diferite de cele actuale, echipele de doctori si asistente fiind inlocuite cu unele compuse exclusiv din roboti specializati, fapt ce elimina pericolul "erorii umane".
Deocamdata, robotii sunt doar o extensie a activitatii doctorilor, permitandu-le acestora sa execute operatiile cu mai multa precizie, insa producatorii de profil spera ca viitorii roboti sa poata efectua operatii complicate, precum interventiile pe cord deschis, utilizandu-se nanotehnologia, cu rolul de a reduce riscul oboselii cronice a medicilor.
Din cauza numarului redus de asistente si a procesului de imbatranire tot mai rapid, robotii ar put