„Pina acum am cotizat la bugetul european 1.766 de milioane de lei, din care transa din luna iulie este de 227 de milioane de lei“, a spus Stefan Ciobanu, director la Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din Ministerul Economiei si Finantelor.
Daca este luata in considerare alocarea de fonduri comunitare pentru acest an, Romania nu a reusit sa absoarba decit o sesime din banii pe care-i putea accesa. Astfel, din cele 1,9 miliarde de euro la care tara noastra avea acces in primul an dupa aderare, nu au fost cheltuite pina acum decit 330 de milioane de euro.
Sint doua categorii de fonduri comunitare la care Romania are dreptul, cele de preaderare si cele postaderare. Banii cheltuiti pina acum de tara noastra sint doar din programele de preaderare, adica PHARE, ISPA si SAPARD.
Potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor, in perioada 1 ianuarie-30 iunie, Agentiile de Implementare au platit fonduri externe nerambursabile in valoare de 155,7 milioane de euro - pentru Programele PHARE, 73,7 milioane de euro - Programul ISPA si 101 milioane euro - Proiectele SAPARD.
Din fondurile structurale la care are dreptul pentru 2007, adica 1,2 miliarde de euro, tara noastra nu va primi pina la finalul anului nici un ban. Cel mult vom reusi sa angajam o parte din fonduri, daca autoritatile romane vor reusi sa finalizeze procedurile pina la toamna, iar potentialii beneficiari vor depune proiecte.
„Lansarea perioadei de depunere a cererilor va avea loc in lunile august-septembrie. Dupa ce beneficiarii depun proiectele, autoritatile le analizeaza si le aproba pe cele eligibile. Analiza poate dura intre o luna si trei luni. Astfel, prin decembrie, probabil, se vor semna deja contracte.
Astfel, in acest an nu se pune problema unor accesari de fonduri, ci doar de angajare“, a spus Ciobanu. @