În pieţele din Bucureşti, dar şi din cele mai mari oraşe din ţară, preţurile la legumele şi fructele de sezon au explodat, ajungând la valoarea din lunile ianuarie-februarie În
În pieţele din Bucureşti, dar şi din cele mai mari oraşe din ţară, preţurile la legumele şi fructele de sezon au explodat, ajungând la valoarea din lunile ianuarie-februarie
În plin sezon, în Capitală, legumele costă în weekend chiar mai mult ca la hipermarket sau au acelaşi preţ ca în timpul iernii. Cele mai scumpe pieţe din ţară sunt în Braşov, Covasna, Vrancea şi chiar în Galaţi, patria producătorilor de legume. Producătorii dau vina pe caniculă, dar şi pe cei care importă legume la un preţ derizoriu.
Cea mai spectaculoasă creştere de preţ a fost înregistrată la roşii. În urmă cu o săptămână, preţul tomatelor în Piaţa Obor, cea mai mare din sud-estul Europei, era de 2 - 2,5 lei kilogramul. În ultimele zile, roşiile s-au scumpit treptat.
În cursul săptămânii se vindeau la 4 - 4,5 lei, iar sâmbăta şi duminica, roşiile mai mari ajung şi la 5 lei. Între 5.00 şi 9.00 dimineaţa, când pe platoul Pieţei Obor funcţionează comerţul angro, numărul negustorilor este mai mare ca cel al producătorilor. "Samsarii s-au învăţat să meargă direct prin sate. Cumpără din câmp şi vin la angro cu preţuri duble", a spus Costel, un producător din Ialomiţa. "Mulţi speculanţi care stau la angro au şi tarabe pe piaţă.
La ora 9.00 ei îşi iau marfa şi se duc cu ea la tarabă. Nu sunt proşti să o vândă la angro cu cât o dă ţăranul la buza uliţei", a adăugat Paraschiv, un ţăran din Buzău. Producătorii adevăraţi mai spun că samsarii mai au un mod de acţiune. În mod normal, producătorii din Dâmboviţa, Galaţi, Ialomiţa, Giurgiu şi Teleorman vin la porţile Pieţei Obor la miezul nopţii.
Atunci, negustorii negociază direct la maşină. Administratorii Pieţei Obor susţin că preţul de la tara